Vietnamilaisia kansantarinoita

Munkki ja Mehiläinen -esitykseen liittyvää taustamateriaalia Vietnamilaisista kansansaduista ja tarinoista

Lohikäärme Lac Long

Viet-kansan alkuperä kerrotaan Lac Longin myytissä. Lac Long Quan oli Lac-maan hallitsija, joka osasi muuttaa itsensä lohikäärmeeksi. Ihmisiä kiusasi hirveä jättiläiskala, jonka liikkeet nostattivat suuria aaltoja. Kala asui merenalaisessa luolassa. Samasta luolasta alkoivat myös rannikkoaluetta halkovat vuoristoketjut. Lac Long päätti tehdä lopun kalan hirmutöistä ja oveluudellaan voitti kalan pilkkoen sen lopuksi kolmeen osaan. Kalan päästä tuli vuori, keskiruumis ajautui pois ja pyrstöstä muodostui saari keskelle merta.

Lac Longin uroteot jatkuivat: hän taisteli yhdeksänhäntäistä kettua ja ilkeää metsänhenkeä vastaan. Pantuaan maailman asiat järjestykseen Lac Long palasi mereen ja pyysi ihmisiä kutsumaan hänet apuun, jos ongelmia ilmenisi. Myöhemmin Lac Long avioitui Au Con kanssa, ja he saivat sata poikaa. Viisikymmentä heistä lähti Lac Longin kanssa meren äärelle asumaan ja viisikymmentä Au Con kanssa vuorille ja metsiin. Näistä sadasta pojasta sai Viet-kansa alkunsa.

Banianpuu

Vietnamilaisessa sadussa kerrotaan ihmeellisestä banianpuusta, joka tarinan lopussa lentää kuuhun. Sadun päähenkilö on kuriton ja huonosti käyttäytyvä poika, joka on kova valehtelemaan. Poika pudottaa kirveensä tiikerinpentujen päälle. Aamulla metsään lähtiessään hän näkee tiikerinpennut, joiden tassut ovat vahingoittuneet. Tiikerien emo tuo poikasilleen banianpuun lehtiä ja pennut paranevat. Tapahtuman jälkeen poika oppii parantamaan banianpuun avulla ihmisiä ja eläimiä.

Puuta täytyy kuitenkin kohdella hyvin: likaista vettä sille ei saa antaa. Lopuksi tarinassa käy huonosti. Poika on kasvanut aikuiseksi, ja pojan vaimo heittää huolimattomuuksissaan likavedet banianpuun juurelle. Silloin nousee tuulenpuuska, joka nostaa banianpuun irti maasta ja lennättää sen kuuhun. Vielä tänäkin päivänä täysikuun pinnalla voi erottaa banianpuun hahmon sekä miehen istumassa sen juurella.

Lähteet:

  • Taikaratsu-kulttuurikasvatusopas VI. Kultaisen kilpikonnan salaisuus – Myyttejä ja kulttuuritietoutta vietnamista. Toim. Leena Haapaniemi. (1993)
  • Percy, Graham: Satuja eri maista (2004)